0
تومان
0
تومان

آموزش سرمایه‌گذاری در بورس (انواع بورس و مزایای این بازار)

آموزش سرمایه گذاری در بورس

آنچه در این مقاله می‌خوانید

()

بورس چیست؟

بورس، کلمه‌ای فرانسوی به معنای بازاری سازمان یافته است و اموری از جمله خرید و فروش کالا، اوراق بهادار و… در آن انجام می‌گیرد. به جز سرمایه گذاری در بورس از مهم‌ترین کاربردهای بورس، می‌توان به مدیریت انتقال ریسک، شفافیت بازار، کشف قیمت، ایجاد بازار رقابتی و جمع آوری سرمایه و پس‌اندازهای اندک برای تامین سرمایه فعالیت های اقتصادی اشاره کرد. این بازار،  شامل 3 دستۀ کلی است که در ادامه محتوای آموزش سرمایه‌گذاری در بورس آنها خواهیم پرداخت.

با ما جهت یادگیری مفاهیم کلی سرمایه گذاری در بورس همراه باشید!

بورس چیست؟
بازار بورس چیست؟

انواع بورس

1- بورس اوراق بهادار : 

در بورس اوراق بهادار، دارایی‌های مالی همچون سهام شرکت‌ها، اوراق مشارکت و… خرید و فروش می‌شود. شرکت‌هایی که در بورس تهران پذیرفته می‌شوند؛ با استفاده از معیار‌هایی همچون نقدشوندگی، سودآوری، درصد سهام شناور و… خود شامل دو دستۀ بازار اول و دوم بورس می‌شوند. بازار اول، دربرگیرندۀ دو قسمت اصلی و فرعی است که تفاوت شرکت‌های حاضر در این تابلو‌ها در مواردی مثل تعداد سهام‌داران، میزان سرمایه ثبت شده و درصد حقوق صاحبان سهام است.

2- بورس کالا:

بورس کالا، حالتی از بازار به شکل منسجم است که انواع تولیدکنندگان، کالاهای خود را در آن ارائه می‌کنند. نوع کالا، پس از بررسی‌ و قیمت‌گذاری توسط کارشناسان بورس کالا، به خریداران عرضه می‌شود. در این نوع بورس، کالاهای خام مثل فلزات، خشکبار، پارچه و… مبادله و داد و ستد می‌شود. از مزایای بورس کالا می‌توان به حضور نهادهای نظارتی و تنظیم‌کننده بازار اشاره کرد که باعث می‌شود تاجران، تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان کالا، قوانین را رعایت کرده و از مزایای این قوانین حاکم بر بورس استفاده کنند. حضور در بورس کالا نیازمند آموزش سرمایه‌ گذاری در بورس است.

3- بورس ارز:

بورس ارز، به بازاری اطلاق می‌شود که ارزها در برابر هم معامله شده و به نوعی میزان ارزش آنها در مقابل هم باعث پویایی بازار می‌شود. معاملات بازار بورس تا سال 1998 میلادی از طریق تلفن انجام می‌شد و بعد از آن با نرم‌افزار متاتریدر بازار بورس ارز، گسترش روزافزون پیدا کرد و نحوۀ ارتباط دنیا با بازار ارز از طریق متاتریدر انجام شد.

بورس ارز، بزرگترین بازار مالی جهان است و حجم سرمایه زیادی (حدود7 میلیارد دلار در روز) در آن قرار دارد. این نوع از بورس، قابلیت نقد شوندگی بالایی دارد.

نمودار بورس
نمودار بورس ارز

سابقه بورس در ایران

اولین بار، در سال 1315در دوره پهلوی اول، موضوع تاسیس بورس ایران مطرح شد. این موضوع قرار بود توسط فردی بلژیکی به نام «ران لوترفلد»به همراه اساسنامه، به مسئولین ایرانی پیشنهاد شود اما تا 25 سال بعد هم این طرح اجرایی نشد.

در سال 1341 کمیسیونی در وزارت بازرگانی ایران تشکیل شد که موافقت‌نامه اولیه تاسیس بازار بورس در آن تصویب شد. در همان سال دبیر کل بورس با هدف همکاری در راه‌اندازی این بازار، جمعی از اعضای اصلی بورس بروکسل را به کشور دعوت کرد. در نهایت، قانون تشکیل بورس اوراق بهادار در سال 1345 در مجلس تصویب و جهت اجرا به بانک مرکزی ابلاغ شد.

شروع فعالیت رسمی بورس ایران در سال 1346 شکل گرفت. در سال 1384 با هدف رفع ایرادات قانون اولیه تصویب شده، قانونی قدرتمند و کارآمد به نام قانون بازار اوراق بهادار تنظیم شد. این قانون زمینه‌ساز پیشرفت و گسترش بورس ایران شده و با جداسازی بخش عملیاتی از بخش نظارتی بورس، عملکرد این بازار را صعودی کرد و به منظور شکل‌گیری قوانین ثابت، نهادی با نام سازمان بورس و اوراق بهادار در ایران تأسیس شد. بورس در ایران به چهار دستۀ اوراق بهادار، فرابورس، بورس انرژی و بورس کالا تقسیم می‌شود.

بورس انرژی
نمودار بورس انرژی

چند خطی درباره فرابورس و بورس انرژی

فرابورس به شکل کاملاً مستقیم بین دو طرف بدون هیچ گونه نظارتی از جانب یک بورس انجام می‌شود. جایگاه فرابورس در مقابل داد و ستد بورسی است که در بازارهای سازمان یافته انجام می‌شود.

بورس انرژی‌ ایران در تاریخ  در سال 91 با مجوز شورای عالی بورس و اوراق بهادار به عنوان چهارمین بورس رسمی کشور به صورت شرکت سهامی عام تاسیس شده و فعالیت خود را تحت نظارت سازمان بورس‌ و اوراق بهادار شروع کرد که وظایفی چون همکاری و هماهنگی با نهادهای مالی، پذیرش کالاها و اوراق بهادار، همکاری با سایر بورس‌ها در داخل و خارج از ایران، پذیرش انبارها و نظارت بر فعالیت آن‌ها را برعهده دارد.

شاخص بورس
شاخص فرابورس و بورس انرژی

شاخص بورس چیست؟

این شاخص عددی است که وضعیت کامل بورس و روند صعود و نزول این بازار را توصیف می‌کند. براساس فرمول محاسبۀ شاخص کل، هرچه شرکت‌ها دارای سرمایه بیشتری باشند، تأثیر بیشتری روی شاخص کل خواهند داشت.

باوجود اینکه شاخص، وضعیت و عملکرد بورس را نشان می‌دهد، اما مثبت یا منفی بودن شاخص همیشه به معنای مثبت یا منفی بودن کل بورس نیست.

در بیشتر موارد، چند شرکت بزرگ، سرمایه بسیار زیادی دارد و با مثبت یا منفی شدنشان شاخص کل را مثبت یا منفی کنند. در مقابل، وضعیت بعضی شرکت‌ها به این شکل است که شاخص هم وزن قیمت یا شاخص کل هم وزن می‌تواند راهنمای درستی از وضعیت بازار را در صاحبان بورس بگذارد.

مزایای سرمایه‌گذاری در بورس

سرمایه‌گذاری در بورس، از مهمترین انواع سرمایه‌گذاری‌ است. از مهم‌ترین مزایای این نوع سرمایه‌گذاری نیز می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد و افزایش سود
  • حفظ سرمایه در مقابل تورم
  • قدرت نقدشوندگی بسیار بالا
  • مشارکت و همکاری در اداره امور شرکت
  • امکان سرمایه‌گذاری با کم‌ترین میزان سرمایه
  • معاف بودن از مالیات
  • امنیت در سرمایه‌گذاری
  • تنوع ریسک به انتخاب افراد
  • شفافیت فضا و تحت نظارت قانون بودن کلیه فعالیت‌ها
  • تعیین قیمت‌ها براساس عرضه و تقاضای بازار
  • روند ساده و قابل فهم سرمایه‌گذاری و فعالیت در این بازار (دریافت کد بورسی از کارگزاری منتخب فرد و انجام معاملات در هر زمان و مکان از طریق سامانه آنلاین معاملاتی آن)

نکته: در نظر داشته باشید ورود به این بازار بدونآموزش سرمایه‌گذاری در بورس به هیچ عنوان توصیه نمیشود.

آموزش سرمایه‌ گذاری در بورس

اگر می‌خواهید شم اقتصادی خود را قوی کنید و پله‌های آمادگی برای سرمایه‌گذاری در بورس را با هدف موفقیت در سرمایه‌گذاری بچینید؛ استفاده از دوره شم اقتصادی دکتر امیرحسین مظاهری را به شما پیشنهاد می‌کنیم. دوره شم اقتصادی موسسه ثروت آفرینان به صورت حضوری و ویدئویی بوده و براساس تجربیات واقعی کسب‌وکار و سرمایه‌گذاری ساختاربندی شده است.

دوره شم اقتصادی
دوره آموزش شم اقتصادی

همچنین جهت آشنایی اولیه با آموزش‌های موسسه ثروت آفرینان می‌توانید از محتواهای رایگان ما استفاده نمایید.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز / 5. تعداد آرا:

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جدیدترین دوره های آموزشی

دوره جامع کوچینگ سوئیسی