سرمایهگذاری چیست؟
سرمایهگذاری چیست؟ سرمایهگذاری در علم اقتصاد یعنی اختصاص منابع مالی به یک یا چند دارایی، با این چشمانداز که در آینده منابع باارزشتری به دست خواهد آمد. سرمایه گذاری دو حالت دارد: سرمایهگذاری مستقیم و سرمایهگذاری غیرمستقیم. با توجه به اینکه آموزش سرمایه گذاری یکی از دغدغههای مهم این روزهای بسیاری از ماست، سعی کردیم در این مقاله مفاهیم پایه و انواع سرمایهگذاری را مورد بررسی قرار دهیم.
به علت اینکه سرمایهگذاری با هدف کسب سود بیشتر در آینده انجام میشود، احتمال ریسک همیشه وجود دارد یعنی همیشه بایستی این احتمال را در نظر داشت که اگر سرمایهگذاری درست انجام نشود؛ نه تنها باعث تولید درآمد نمیشود بلکه ارزش سرمایه را نیز به شدت پایین خواهد آورد.
تفاوت سرمایه و سرمایهگذاری چیست؟
هر نوع دارایی شامل دارایی نقدی چون پول نقد، موجودی حساب بانکی، ارزهای بین المللی مثل دلار و همچنین داراییهای غیر نقدی مثل طلا، تجهیزات صنعتی، ماشین آلات،ملک، زمین و … سرمایه نامیده میشوند.
از نظر لغوی نیز سرمایه گذاری به این حالت اطلاق میشود: عملی که با پول خریداری میشود و انتظار سود یا درآمد را در آینده دور و نزدیک ایجاد میکند. معنای دقیق سرمایه بستگی به مفهومی دارد که کلمه سرمایه در آن به کار میرود، مختلف است. در حالت عادی، کلیه منابع مالی و پولی و منابع قابل تبدیل به پول، سرمایه نامیده خواهد شد. اما سرمایهگذاری به استفادۀ درست و بهرهمندی از سرمایه اطلاق میشود.
در ابتدای تصمیم به سرمایهگذاری این سوال پیش میآید که اصلا چرا باید سرمایهگذاری کنیم؟!
برای دستیابی به اهداف بزرگ و کوچک، نخستین و مهمترین گام داشتن یک منبع درآمدی مناسب است که بتواند سرمایه مورد نیاز را برای ما ایجاد کند. اما آیا این کافی است؟ آیا میتوان بدون داشتن یک برنامه به این اهداف دست یافت؟
این تصور اشتباه وجود دارد که نمیتوان سرمایهگذاری با پول کم را شروع کرد و الزاما باید مبالغ کلانی برای کسب بازدهیهای قابلتوجه در دسترس داشت. در حالیکه واقعیت این است که در عصر حاضر که بازارها و ابزارهای مالی جدیدی در حال رشد هستند؛ حتی این امکان وجود دارد که با چند صد هزار تومان نیز میتوان مقدمه سرمایهگذاری را فراهم کرد. سرمایهگذاری فرآیندی زمانبر بوده و انتظار کسب سود کلان در مدت زمان کوتاه اشتباه است. ارزش سرمایهگذاری فقط با گذشت زمان مشخص میشود.
در هنگام شروع سرمایهگذاری، سعی کنید هم واقعبین و هم صبور باشید. مهم نیست سرمایه شما چقدر است، اینکه قصد دارید این مبلغ را صرف سرمایهگذاری کنید اهمیت دارد. هیچ راه معجزهآسایی برای تبدیل سرمایه کم شما به یک خروجی کلان وجود ندارد. اما با رعایت چند اصل مهم و مشاوره گرفتن از کارشناسان این حیطه، توانایی هوش مالی شما افزایش پیدا خواهد کرد که منجر به تغییرات بزرگ و نتایج خوب است. در این مقاله با ما همراه باشید تا بیاموزید در انجام مراحل سرمایهگذاری، رعایت چه نکاتی الزامی است.
در ادامه سه مزیت سرمایهگذاری را با هم مرور میکنیم تا با اهمیت آن آشنا شوید:
مزایای مهم سرمایهگذاری چیست؟
- دستیابی به اهداف مالی
قطعاً هر یک از ما اهدافی برای خودمان مشخص کردهایم که معمولا بخش زیادی از آنها نیازمند سرمایهای بیشتر از آنچه که در اختیار داریم، است. خرید خانه، زمین، ویلا، وسیله نقلیه، لوازم منزل، تأسیس کارخانه یا موسسه و … نمونههایی از این اهداف هستند. سرمایهگذاری صحیح و هدفمند به شما کمک خواهد کرد که با مدیریت صحیح بیشترین قسمت درآمدهای خود، بتوانید به سرمایه لازم برای رسیدن به اهدافتان دست پیدا کنید.
- از بین رفتن دغدغه مالی دوران پیری و بازنشستگی
دوران پیری و بازنشستگی، از بخشهای مهم زندگی هر انسانی است که بایستی از سنین جوانی به آن فکر کرد؛ زیرا در این دوران، توان کاری شما رو به کاهش رفته و نمیتوانید درآمد مطلوبی را به دست آورید. برای همین مطلوب است که بخشی از درآمد خود را در یک بازار مناسب سرمایهگذاری کنید تا در دوران بازنشستگی، دغدغه مالی نداشته باشید و از زندگی لذت ببرید.
- حفاظت خود و خانواده در برابر تورم
سرمایه گذاری درست، ارزش دارایی شما در شرایط افزایش قیمتها و تورم را حفظ میکند و حتی باعث افزایش آن نیز میشود. برای مثال، فرض کنید دارایی ده میلیون تومانی خود که میتوانستید 25 سال پیش با آن یک خانه 60 متری بخری را در بازار، با سود سالانه ۳۰ درصد سرمایهگذاری میکردید؛ اینگونه سرمایه شما در سال 1402 حدودا برابر 9 میلیارد میشد. و شما میتوانستید با آن یک خانه ۲۴۰ متری در مرکز تهران بخرید! پس تورم و مشکلات آن را فراموش نکنید.
اگر علاقهمند به یادگیری فنون مربوط به تجارت و هوش تجاری هستید؛ مقالۀ ۳ باور ثروت آفرینی برای افزایش هوش تجاری را به شما پیشنهاد میکنیم!
چندخطی درباره مدیریت ریسک سرمایهگذاری
در هر بازار سرمایهگذاری، باید مقداری از ریسک قابل جبران باشد. اما چگونه؟ با دنبال کردن روند بازار، ریسک اولیه قابل جبران خواهد بود. از روشهای اثبات شده برای به حداقل رساندن خطرات در بازار، دنبال کردن روند آن است. نحوه تشخیص روند بازار، امری آسان نیست و ممکن است یکسان بودن شرایط بازار طی ماهها طول بکشد. روند بازار هم کوتاه مدت و هم بلند مدت است و بایستی با هر دوی آن آشنا بود.
مهمترین روشهای سرمایهگذاری چیست؟
روشهای زیادی برای سرمایهگذاری وجود دارد که در این مقاله به مهمترین آنها پرداخته شده است. با ما همراه باشید!
- سرمایهگذاری در بورس:
خرید سهام شرکتها در بازار بورس اوراق بهادار با هدف کسب درآمد و افزایش سرمایه یک سرمایه گذاری مالی است. سرمایه گذاری در بورس بالاست و کسانی که در این زمینه خواهان سرمایهگذاری هستند؛ بایستی دانش لازم این بازار مهم را داشته باشند تا نتایج مطلوب خود را کسب کنند.
مزایای سرمایهگذاری در سهام بورس چیست؟
سهام ارزش قابل افزایشی دارد که معمولاً در بازۀ بلندمدت قابل قبول است. همچنین ویژگی نقدشوندگی سهام و قابلیت خرید و فروش دست سرمایهگذاران را باز میگذارد. داشتن اطلاعات کافی از شرایط بازار بورس، تجارت در این بازار را آسان و قابل فهم کرده و عموم افراد با هر توان مالی، قادر به سرمایهگذاری خواهند بود.
- سرمایهگذاری املاک و مستغلات:
خرید خانه، آپارتمان، زمین کشاورزی، زمین بایر و… به منظور کسب درآمد یا افزایش سرمایه، یک سرمایهگذاری واقعی است که میتواند از اجاره آن ملک یا فروش به قیمتی بالاتر از نرخ خرید انجام شود. بهتر است خرید خود را زمانی انجام دهید که بازار املاک قیمت متعادلی داشته و تنوع املاک پیشنهادی برای فروش زیاد باشد. اینگونه، تنوع املاک مورد معامله در منطقه افزایش داشته و شما میتوانید مطابق سلیقه خود ملک مورد نظر را خریداری کنید. انتخاب یک مشاور املاک مطمئن، راهنمای خوبی برای سرمایهگذاری شما جهت انجام معاملات ملکی خواهد بود.
شما میتوانید با ایجاد یک فرصت برای شخص دیگر(یعنی مستاجر) برای پرداخت وام یا اقساط ملک اقدام کنید. با این اقدام، شما توانایی خرید ملک و سرمایهگذاری با پرداخت کمتر را دارید. پیش پرداخت کمتر، پول نقد مازادی را که میتواند برای خرید سایر فرصتهای سرمایهگذاری در املاک و مستغلات استفاده شود، در اختیار شما قرار خواهد داد. تعیین بودجه راهحل مهمی است که میتواند به تعیین قدرت خرید شما بسیار کمک کند.
- سرمایهگذاری کالاهای منقول و فیزیکی (طلا):
در امر سرمایه گذاری در طلا، شما توانایی خرید و فروش مقدار زیادی از واحدهای صندوق طلا از هر جایی به صورت آنلاین را دارید و نگرانیای بابت سرقت در دسترس بودن میزان طلای خود نخواهید داشت. با توجه به رشد قیمت طلا، سرمایه گذاری در طلا برای مبالغ خرد امکان پذیر نیست زیرا مبلغ سرمایه باید حداقل مضربی از قیمت یک سکه گرمی باشد. اما در طرح سرمایه گذاری در طلا شما می توانید با مبالغ کم حتی با صد تا پانصد هزار تومان هم در صندوق طلا سرمایه گذاری کنید.
- سرمایهگذاری سپرده بانکی:
یکی از سرمایه گذاریهایی که ریسک کمتری نسبت به سایر شیوههای سرمایهگذاری دارد؛ سپردههای بانکی مدتدار است که توسط بانکها ارائه شده و در حسابهای مختلف در بازههای زمانی متفاوت نرخهای سود متنوعی نیز خواهد داشت. بازدهی این نوع سرمایهگذاری نیز به میزان بقیه سرمایهگذاریها کم و متوسط خواهد بود ولی به علت ریسک پایین برای متقاضیان با درآمد متوسط جوابگو است.
- سرمایهگذاری با پول کم:
اینکه ما ثروتی که داریم را کم بدانیم یا زیاد و توانایی مالی خود را محک بزنیم، یک مفهوم نسبی است. مثلاً 10 میلیون تومان برای بعضی افراد مبلغی کم و اندک و برای بعضی مبلغی مهم است که با سختی فراوان قادر به پسانداز آن شدهاند. اولین موضوعی که باید تحلیل درستی از آن داشته باشیم، هدف سرمایه گذاری است. بعد از انتخاب هدف، نسبت به بازدهی که در آیمده خواهید داشت باید تصمیم بگیرید. اگر سرمایه اولیه کمی دارید، هیچ عیبی ندارد، فقط ریسک ابتدایی سرمایهگذاری را بپذیرید و سپس با برنامهریزی نسبت به چشماندازها، مسیر مثبت کسب دارایی را طی کنید.
- سرمایه گذاری مسکن و…
سرمایه گذاری در مسکن در کشور ما معمولاً رشد صعودی داشته و به دلیل این روند روبه بالا، گزینهای خوب اما پر هزینه برای سرمایهگذاری است. این نوع سرمایهگذاری نیاز به دانش خاصی ندارد.میتواند در زمینۀ تجاری و مسکونی یا زمین (مسکونی، کشاورزی) باشد.
این نوع سرمایهگذاری، عمدتا با هدف داشتن یک منبع درآمد دیگر و کسب سود و بازدهی در طول زمان مناسب است. ملک کالا نیست که از خارج از کشور وارد شود و قیمت آن برطبق مولفههای داخل کشور تعیین میشود. به علت افزایش عادی جمعیت و تقاضای همیشگی مسکن، این نوع سرمایهگذاری معمولاً همیشه تازه است و نوع خوبی از ذخیره دارایی و آیندهنگری به شمار میآید.
- سرمایهگذاری بازار ارزهای دیجیتال:
ارز دیجیتال (Cryptocurrency)، شکلی از پول دیجیتال است که به صورت الکتریکی تولید و ذخیره شده و انتقال آن نیز در فضای دیجیتال انجام می گیرد. سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال و ورود آن به زندگی مردم گزینه جدید و مدرنی است با این وجود، مسیر روبهرشدی را در زندگی ما طی کرده است. ارز دیجیتال پول مجازی، رمزنگاریشده، غیرمتمرکز و برپایۀ فناوری بلاک چین است. یکی از ویژگیهای مهم رمز ارزها این است که، توسط هیچ مرجع مرکزی صادر نمیشود و دولتها در مدیریت و حفظ آنها دخالتی ندارند. تراکنشهای که رمزگذاری شدهاند، در یک موقعیت توزیع شده و با عنوان بلاکچین ثبت میشوند. در روش ارز دیجیتال، امکان پرداخت مستقیم و بدون واسطه وجود دارد. انتقال رمز ارزها بیحد و مرز هستند. به شکلی که در هر زمان از طول شبانهروز، میتوانید رمز ارزها را از جایی به جای دیگر منتقل کنید.نکته مثب این گونه ارزها، این است که تقلب و کلاهبرداری در انتقال ارزها به حدافل ممکن میرسد.
انواع سرمایهگذاری براساس زمان
– کوتاهمدت: هدف از این نوع سرمایهگذاری، کسب بازدهی در کوتاه ترین زمان است. سرمایهگذاری کوتاهمدت، نیاز به شناخت بیشتری توسط سرمایهگذار از بازار موردنظرش داشته و ریسک بیشتری برای فرد به همراه دارد. از نمونه این نوع سرمایهگذاری، میتوان به خرید و فروش ملک، خودرو و یا سهام اشاره کرد.
– میانمدت: هدف از سرمایهگذاری نوع دوم، کسب بازدهی در بازۀ زمانی بین چندین ماهه تا 2سال است. این نوع سرمایهگذاری ریسک کمتری نسبت به نوع کوتاهمدت آن دارد. در صورت داشتن شناخت کافی، از بازار هدف، می توان به سوددهی خوبی رسید. سرمایهگذاری در حسابهای بانکی، خرید سهام با دیدگاه میانمدت و مثالهایی از این نوع سرمایهگذاری هستند.
– بلندمدت: سرمایهگذاری بلندمدت، مساوی با کسب سود در بلندمدت است. اساس این نوع سرمایهگذاری، صبر و نادیده گرفتن نوسانات در طول زمان سرمایهگذاری است. انتخاب بازار مناسب برای سرمایهگذاری در بلندمدت بسیار مهم است زیرا بازدهی بازارها در بلندمدت تفاوت زیادی دارد.
برای شروع سرمایهگذاری رعایت چهار نکته الزامی است:
- دریافت مفاهیم اولیه و کاربردی
- کسب اطلاعات موثق و به روز بودن اطلاعات
- تحلیل داده و اطلاعات (جامعۀ آماری)
- کسب مهارت روشهای بهینۀ انجام معاملات در زمان کم
چرا همه ما نیاز به سرمایهگذاری داریم؟
نیازهای اولیه ما از خوراک و پوشاک و مسکن گرفته تا خرید خودرو، ثبتنام در جهت کسب مهارتی خاص و…، نیاز به درآمد دارد. ولی درآمدی بدون داشتن برنامه افزایش رفاه فاقد اهمیت برای آینده است.
اهمیت سرمایه گذاری چیست؟
بخش اعظم درآمد ما صرف هزینههای روزمره زندگی شده و امکان سرمایهگذاری با مبالغ بالا برای همه امکانپذیر نیست. روشهایی برای سرمایهگذاری وجود دارد که در بالا به آنها پرداخته شد. این نکته همواره اهمیت دارد که کم یا زیاد بودن درآمد، تعیین کننده نیست و آنچه که مهم است آگاهی از این نکته بوده که چه میزان از این درآمد برای ایجاد ارزش در آینده، سرمایه گذاری شود.
برای آشنایی با اصول سرمایهگذاری و آشنایی با مفاهیم پول و ثروت پیشنهاد میکنیم از دوره جامع پول و سرمایهگذاری استفاده نمایید.
همچنین برای آشنایی با آموزشهای موسسه ثروت آفرینان و دکتر امیرحسین مظاهری میتوانید از آموزشهای رایگان ما استفاده نمایید.
چقدر این پست مفید بود؟
روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز / 5. تعداد آرا:
اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.