رفتار انفعالی ممکن است واکنشی بسیار رایج در مواجهه با موقعیتهای دشوار یا احساسات ناراحتکننده باشد. منفعل بودن ممکن است نوعی دفاع روانی باشد که ممکن است منجربه احساس درماندگی، عزت نفس پایین و حتی افسردگی شود. برای رهایی از چرخه رفتار منفعلانه، سعی کنید ریشههای عمیقتر و علل زمینهای انفعال را درک کنید. با حمایت مناسب، ممکن است بتوان از منفعل بودن رهایی یافته و زندگی را با حداکثر پتانسیل خود ادامه داد. در این مقاله با ما همراه باشید تا با هم یاد بگیریم که چطور منفعل نباشیم!
منفعل بودن به چه معناست؟
منفعل بودن ممکن است به عنوان هر نوع رفتاری تعریف شود که با فقدان قاطعیت، رضایت یا امتناع، مشخص میگردد. درنتیجه ممکن است افراد به دیگران اجازه دهند رفتار و تصمیمات آنها را کنترل کنند.
برخی از رفتارهایی که ممکن است در رفتار منفعل ظاهر شود:
- اجتناب از رویارویی یا درگیری
- عدم تعیین حدومرز
- عدم اعتماد به نفس
- در اولویت قرار دادن نیازهای همکاران یا شرکا به نیازهای خود
- مشکل در تصمیمگیری
- احساس ناتوانی یا درماندگی در برخی شرایط
علل ریشهای انفعال چیست؟
رفتارهای منفعلانه ممکن است اثرات منفی بر روابط اجتماعی، اقتصادی و خانوادگی شما داشته باشند. با این پیامدها، ممکن است درک علت اصلی منفعل بودن و توسعه راهبردهایی برای رسیدگی به آن ایدهآل باشد.
از چیزهایی که ممکن است به شما در منفعل نبودن کمک کند، کاوش رفتار منفعلانه خود و توسعه استراتژیهای مقابلهای بهتر است.
اگر به دنبال ریشهیابی انفعال هستید؛ گامی در جهت غلبه بر رفتار منفعلانه بردارید. برای شروع این گام ما به شما مطالعه مقاله زیر را نیز پیشنهاد میکنیم:
توجیهگر به مقصد نمیرسد؛ عادت به توجیه، انسان را زمین میزند
ویژگی افراد منفعل چیست؟
- همیشه نگران، مضطرب هستند.
- گلهمندی مداوم از دیگران
- جدا کردن خودشان از جمع
- باور نداشتن مهارتهای خود
- حاشیهپردازی
- ناتوانی در ابراز احساسات
- دلیلتراشی و توجیه آوردن برای دیگران و…
تأثیر تربیت خانوادگی بر انفعال
برخی از مطالعات نشان میدهند که منفعل بودن ممکن است ناشی از بزرگ شدن در محیطی باشد که در آن، افراد از ابراز مستقیم احساسات خودداری نموده یا آن را منع میکنند. در چنین محیطی، ممکن است برای شما دشوار باشد که احساسات خود را آشکارا بیان کنید، که این امر ممکن است باعث ناامیدی یا عصبانیت شود.
استراتژیهایی که به شما کمک میکند تا از انفعال رهایی یابید!
آیا گاهی اوقات تعجب میکنید که چرا به آنچه در زندگی میخواهید نمیرسید؟ آیا دیگران نسبت به شما قویتر هستند، اما شما نمیدانید چگونه از خود دفاع کنید؟ با وجود تأثیرات منفی منفعل بودن در زندگی خود، باید راهبردهای مناسبی برای رسیدگی به این موضوع اتخاذ کنید.
چند استراتژی که ممکن است به شما کمک کند از منفعل بودن خارج شوید، عبارتنداز:
اعتماد به ندای قلبی
اعتماد به قلب شما شامل چه چیزهایی میشود؟ میتواند شامل اعتماد به ادراکات، احساسات و حواس شما باشد. بهتر است برای جلوگیری از منفعل بودن به روح خود اعتماد کنید. شما میتوانید از این استراتژی برای ایجاد هویت و دستیابی به یک رابطه سالم با همکاران خود بهره بگیرید.
رویارویی با مسائل حل نشده
مسائل حلنشده ممکن است دلیل اصلی منفعل بودن شما باشد. داشتن شجاعت مقابله با آنها میتواند به شما کمک کند تا به جلو بروید و از انفعال خارج شوید. رویارویی با مشکلات همچنین میتواند به شما کمک کند تا از روابط سمی جدا شده و به سمت روابط سالمتر بروید.
استراتژیهایی که به شما کمک میکند تا از انفعال رهایی یابید!
توسعه هوش عاطفی
هوش هیجانی میتواند به شما کمک کند تا احساسات و واکنشهای خود را نسبت به موقعیتها بهتر درک کنید. با هوش عاطفی، میتوانید واکنشهای عاطفی دیگران را درک کرده و راهحلهای مناسبی برای مشکلات پیدا کنید.
صحبت با دوستان و خانواده
صحبت کردن با کسی در مورد احساسات خود میتواند به ابداع راهحلی برای خروج از انفعال کمک کند. اگر دوست یا خانوادهای در دسترس است، میتوانید احساسات خود را در مورد یک موقعیت خاص بیان کرده و با کمک هم راهحلهایی برای مشکلات بیابید. همچنین میتواند به شما کمک کند تا دیدگاههای جدیدی در مورد زندگی به دست آورید.
منفعل بودن زمانی بروز میکند که احساس ناتوانی میکنید و بر اطراف خود مسلط نیستید. ممکن است همیشه در هنگام داشتن رفتار منفعلانه احساس حقارت کنید. با وجود انفعال، ممکن است زندگی را چالشبرانگیز بدانید و همیشه نتایج منفی کسب کنید. درک علل ریشهای میتواند به شما در دستیابی به استراتژیهای موثر برای خروج از انفعال کمک کند.
وضعیت سلامت روان
وضعیت ذهنی شما نحوه واکنشتان به موقعیتها یا رفتار را تعیین میکند. مطالعات، ارتباطی بین رفتارهای منفعلانه و افسردگی پیدا کردهاند. ممکن است دریافت کمکهای لازم هنگام مواجهه با مشکلات سلامت روان ضروری باشد تا از آسیب رساندن منفعل بودن به زندگی شما جلوگیری شود.
2 پاسخ
بسیار سپاس از مطالب مفید و کاربردی شما در این سایت ارزشمند علمی!
بسیار عالی و زیبا. خیلی ممنون بابت مطالب بسیار مفیدتان… خیلی استفاده کردم…
با آرزوی موفقیت و تندرستی برای شما… 🌹 🙏