پرسشگری یعنی تفکر انتقادی. پرسشگری به این معنا نیست که همه چیز را همانطور که هست بپذیریم. به این معناست که خطر مخالف بودن با نظرات را بپذیریم. پرسیدن، هنر تعیین قوانین برای زندگی است.
کسی که ارزشها و باورهای خانواده، جامعه، محیط و دوستانش را میپذیرد، پرسشگری نمیکند، بدون سوال، هر چه را که بشنود، هر چه از محیط به او داده شود، میپذیرد. کسی که پرسش نمیکند، مانند اسفنج است یعنی هر مایعی که در اطراف خود باشد، را جذب میکند. در حالی که فردی که پرسشگری و روشهای سوال پرسیدن را آموخته و حتی آن را به عادت تبدیل کرده است، با چشمانی نقادانه و کنجکاو به دنیای اطراف خود مینگرد.
پرسشگری چیست؟
پرسشگری، آغازی برای تفکر صادقانه است. زیرا تنها کسی که پاسخهای آمادهای را که به او داده میشود نمیپذیرد، میتواند پاسخهای واقعی خود را پیدا کند. هر فرد بالغ دیر یا زود میآموزد که دنیایی که ما در آن زندگی میکنیم فقط زیباییها و خوبیها نیست. زمین و مردم این زمین میتوانند خوب باشند، اما میتوانند بسیار بیرحم و بیفکر هم باشند. به همین ترتیب، این زمین همیشه چیزهای درستی را به مردم ساکن در آن آموزش نمیدهد. از روزی که به دنیا آمدیم تا به امروز، اشتباهات بزرگی بین آنچه به ما آموختهاند وجود دارد. اما شخص پرسشگر هر جواب آمادهای که به او داده میشود را نمیپذیرد! او سفری را آغاز میکند که در آن حقیقت خود را خواهد یافت.
پرسشگری، کشف پاسخهای خود برای سوالات زندگی است. کسی که بر اساس حقیقت خود زندگی میکند، نه بر اساس حقیقت دیگران، اولین و مهمترین قدم در زندگی شاد را برمیدارد. جامعهشناسان و روانشناسان معتقدند که افرادی که عادت به پرسشگری، تفکر اصیل و جستجوی حقیقت خود دارند، زندگی بسیار شادتر و متعادلتری دارند.
چرا پرسشگری؟
- پرسشگری میتواند درک افراد نسبت به مطالب را، روشن کند.
- سوالات، راهی برای حفظ توجه و تقویت مشارکت افراد هستند.
- پرسشگری باعث تحریک بحث و تفکر خلاق و انتقادی شده و همچنین نحوه تفکر افراد را مشخص میکند.
پرسشهای موثر چه پرسشهایی هستند؟
پرسشهای موثر سه ویژگی بارز دارند:
- معنادار و قابلدرک هستند.
- افراد را به چالش میکشند.
- پرسشهای باز، تفکر و پردازش اطلاعاتِ گستردهای را بررسی کرده و برمیانگیزند.
دوره مقدماتی اصول و فنون مذاکره را رایگان خرید کنید!
هنر پرسشگری، یادگیری را گسترش داده و پیوند بین فردی را نیز بهبود میبخشد.
سوالات، ابزارهای قدرتمندی هستند. در شرایطی که پرسیدن سوال برخلاف هنجارهای اجتماعی است، میتواند سودمند باشد. به عنوان مثال، هنجارهای رایج به ما میگویند که از داوطلبان شغل انتظار میرود در طول مصاحبههای شغلی به سؤالات پاسخ دهند. اما تحقیقات دن کیبل از مدرسه بازرگانی لندن و ویرجینیا کی از دانشگاه کارولینای شمالی نشان میدهد که اکثر افراد در طول مصاحبههای شغلی بیش از حد، خود را تبلیغ میکنند.
هنگامی که مصاحبهشوندگان بر تبلیغ خود تمرکز میکنند، احتمالاً فراموش میکنند که سؤالاتی را در مورد مصاحبهکننده، سازمان، کار، حقوق و مزایا بپرسند. درحالیکه پرسشگری باعث میشود مصاحبهکننده احساس مشارکت بیشتری داشته باشد و تمایل بیشتری برای نگاه مثبت به نامزد داشته باشد.
اکثر مردم درک نمیکنند که پرسشگری قفل یادگیری را باز میکند و پیوند بین فردی را بهبود میبخشد. پرسیدن سؤال بر سطح دوستی بین گفتگوکنندگان÷ تأثیر مثبتی میگذارد.
چگونه پرسشگر بهتری باشیم؟
اولین قدم برای تبدیل شدن به یک پرسشگر خوب، صرفاً پرسیدن سؤالات بیشتر است. البته تعداد زیاد سؤالات تنها عاملی نیست که بر کیفیت مکالمه تأثیر میگذارد: نوع سوال، لحن، ترتیب و کادربندی نیز مهم هستند.
اغلب، یک سوال خوب فقط با انگیزه کنجکاوی پرسیده میشود تا چیزی را در جهان بهتر بفهمید. پس آیا همه سوالات خوب هستند؟!
نه، سؤالات بد زیادی نیز وجود دارد. سؤالی که در حین صحبت کردن شخص دیگری پرسیده میشود معمولاً سؤال خوبی نیست و همچنین یک سوال تکراری بهتر است پرسیده نشود!
در نظر بگیرید که آیا مناسب است بپرسید: “چرا اینطور به نظر میرسی؟” “چرا اینقدر راحت گریه میکنی؟” “آیا شما در روستا بزرگ شدهاید؟” پرسش از قومیت، نژاد یا جنسیت شخصی نیز کار درستی نیست.
همه جنبههای جهان برای همه قابل بررسی نیست و برخی از سوالات میتواند مضر و ناراحتکننده باشند. برای پرسشگر بهتر بودن، نخست باید تفکر درست و عمیقی داشته باشید. امیدواریم با خواندن این مقاله دریچههای جدیدی از اصول پرسشگری به رویتان باز شده باشد.
برای مهارت در پرسشگری و شیوههای ارتباط برقرار کردن، پیشنهاد موسسه ثروت آفرینان به شما، دوره جامع مذاکره و ارتباطات است.
چقدر این پست مفید بود؟
روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز / 5. تعداد آرا:
اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.
2 پاسخ
ممنون از اطلاعات مفیدتون در مورد پرسشگری
تفکر انتقادی اصل اول جوامع مترقی و آزاد اندیش هستش