0
تومان
0
تومان

فن بیان ، راهی برای نفوذ در قلب‌ها

آنچه در این مقاله می‌خوانید

فن بیان، اعجاز کلمات

در حالی که اشک در چشمانش جمع شده بود، گوشه‌ای چنپره زده و ترجیح می‌داد بعد از این سکوت کند.. . نمی‌توانست افکارش را برای دیگران بیان کند. همه می‌گفتند صحبت‌های تو گنگ است و ما متوجه منظور تو نمی‌شویم. سر و ته جمله‌هایش مشخص نبود. یکنواخت و بی‌احساس حرف می‌زد و نهایتا دیگران از صحبت‌هایش خسته می‌شدند. تنها مانده بود و خیلی دوست داشت کسی را پیدا کند که به او بگوید راه حل چیست؟

ماجرا را می‌دانستم، اما به روی خودم نیاوردم. به آرامی کنارش نشستم، پرسیدم اتفاقی افتاده؟ گفت؛ کلی حرف روی دلم مانده اما قادر به برقراری ارتباط نیستم. هیچ کس مرا درک نمی‌کند. گفتم عزیزم ناراحت نباش، غصه نخور، هیچکس از شکم مادرش سخنور متولد نشده! بقیه هم به مرور این مهارت را یادگرفته‌اند. مطمئنم تو هم با مدتی تمرین می‌توانی به فن بیان مسلط شوی… .

پرسید؛ فن بیان؟! لطفا بیشتر توضیح بده!

تصمیم گرفتم تا جایی که امکان دارد کمکش کنم و مقدماتی از آن را جزء به جزء برای او شرح دهم.

در اینجا به قسمتی از آن اشاره می‌کنم.

تعریف:

فن بیان یعنی ادا کردن کلمه، جمله و صدا به نحوی که بهترین و بیشترین تاثیرگذاری را روی مخاطب داشته باشد. «به زبان خودمانی یعنی جوری بگو که طرف شیر فهم شود.» و اما منظور از ادا کردن صدا چیست؟ هر آوایی مثل: ، اهوم، سوت زدن با تعجب، نفس کشیدن معنی دار، و همینطور سکوت که معنا و مفهوم خاصی داشته باشد، شامل صدا می‌شود.

رمز تاثیرگذار بودن سخن چیست؟

صدا رابطه مستقیم با تاثیرگذاری دارد. حجم صدا و تاثیرگذاری روی مخاطب رابطه الاکلنگی داشته و هر چه صدا بالاتر برود تاثیرگذاری کمتر شده و هر چه صدا پایین‌تر بیاید تاثیر‌گذاری بیشتر می‌شود.

حس چیست؟

واکنش ما نسبت به هر اتفاقی حس گفته می‌شود. حس‌ها حجم خاصی برای خود دارند و زمانی که خیلی اوج بگیرند تغییر ماهیت می‌دهند. در نتیجه حس باید متناسب با موضوع بوده و نباید حجم آن را خیلی شدید یا ضعیف کرد طوری وارد فاز دیگری شود. مثلا حس ترس با شدت زیاد تبدیل به وحشت، و شدیدتر از آن که شد وارد فاز خوف می‌شود.

در فن بیان مهم نیست خیلی کتابی و به قول امروزی‌ها با کلاس صحبت کنید، مهم این است که با هر صدا و لحنی که نیاز هست صحبت کنید، فقط طوری باشد که مخاطب بفهمد شما چه می گویید. اینکه بتوان افکار خود را با بیان شیوا و فصیح بیان کرد، مهارتی است که افراد بسیاری آرزوی آن را دارند.

یادگیری کلمات

روش پایه‌ای مهارت داشتن در فن‌بیان ، یادگیری کلمات است. به کار بردن کلمات مناسب به شما کمک می‌کند بتوانید به وضوح منظور خود را شیوا و روان بیان کنید. این روش قطعا به شما کمک خواهد کرد اما همه می‌دانیم افرادی هستند که از هوش زیادی برخوردارند طوری که می‌توانند جداول معمائی لغات را به سرعت حل کنند، اما در هنگام صحبت کردن حضور ذهن ندارند و نمی‌توانند از آن لغات استفاده کرده و بداهه صحبت کنند.

از هوش هیجانی خود استفاده کنید

در واقع راه حل، به خاطر سپردن لغات نیست بلکه استفاده از هوش هیجانی است. به این صورت که هوش هیجانی این امکان را به شما می دهد با کمک احساسات و تصویر پردازی در ذهن، آگاهی درونی خود را به قلیان درآورده و واژه های موجود در ذهن را از گوشه کنارهای ذهن پیدا کرده و به کار بگیرید. دقیق تر بگویم یعنی از هیجانات خود کمک بگیرید و احساسات واقعی خود را بیان کنید. البته از آنجایی که ما به نادیده گرفتن هوش هیجانی و تعمیم دادن آن عادت کرده‌ایم، تقویت این مهارت کار ساده‌ای نیست. اما اگر یاد بگیرید به تفاوت بین احساسات مختلف با دقت توجه کنید، به سرعت نتایج آن را در فن بیان خود احساس خواهید کرد و خواهید دید که می توانید افکار خود را به روشنی و وضوح بیان کرده و حتی به روش‌های دیگری نیز بصیرت پیدا کنید.

چگونه می توان احساس صداقت را در خود ایجاد کرد؟ خب، زمانی که تصمیم می گیرید برای دیگران صحبت کنید، از خودتان سوال کنید: آیا واقعا همان چیزی که حس می کنم می گویم، یا چیز دیگری است؟ به یاد داشته باشید می‌توانید در ذهن‌تان با خود صادق باشید بنابراین ادامه دهید و بیشتر احساسات خود را کشف کنید.

هوش کلامی داشته باشید

وقتی مرحله هوش هیجانی را درک کردید، وارد مرحله ی دیگری می شوید و آن هوش کلامی است. از خود بپرسید هدف من از گفتن این حرف‌ها چیست؟ استفاده از چه نوع کلماتی بیشتر در رساندن هدفم به من کمک می‌کند؟ پاسخ به این سوالات در ابتدا سخت است اما پس از مدتی مهارت بیشتری پیدا می کنید. احساسات غالب‌تان را پیدا کرده و تلاش کنید آن را درک کنید. برای کنترل آن احساس چه می کنید؟ من پیشنهاد می کنم واژگان عاطفی خود را تقویت کنید. مثلا سرچ کنید تفاوت بین ناامیدی و عصبانیت چیست؟اضطراب و ترس چطور؟

کلام و احساس‌تان در یک جهت باشد

لغات مرتبط را یاداشت کنید. حالا علاوه بر دانستن معنی آن در ذهن، از خود سوال کنید من چه موقع این احساسات را تجربه کردم؟ به خاطر بیاورید آن لحظه این احساس چگونه بود؟ اگر آن را حس نکرده‌اید، آیا الان می توانید آن را درک کنید؟ آیا می توانید شرایطی را تصور کنید که این احساس را در شما بوجود بیاورد؟ من فکر می کنم اگر از نظر عاطفی آگاهی بیشتری روی خود داشته باشید، بتوانید کلمات موثر و مناسب را انتخاب کنید. آنگاه زبان به طور ناخودآگاه و غریزی شروع به چرخیدن کرده و سخنان بسیار باارزشی بر لبان شما جاری خواهد شد.

اکنون جملات شما بار عاطفی بیشتری دارد. به زودی خواهید شنید که دیگران می گویند: با سخنانی که گفتی ذهن مرا تحت تاثیر قرار دادی! و آنها دیگر فقط با گوش هایشان حرف های شما را نمی شنوند، بلکه با تمام وجود سخنان شما را حس می کنند. اکنون می توان گفت یک سخنور شیوا و تاثیر گذار شده‌اید. تمام کلمات مورد نیاز را در گوشه ای از ذهن خود آماده دارید، فقط کافی است احساسات خود را با جملات متناسب مطابقت دهید.

حضور گرم داشته باشید

مرحله‌ی بعد این است که آنچه شما برای فن بیان خوب نیاز دارید، فقط فصاحت بیان نیست، بلکه حضور نیز لازم است. به گونه ای که حضور گرم شما باعث ایجاد نشاط و راحتی بین مخاطبین شما باشد. کلمات فقط بخشی از این معادله است نه همه‌ی آن. در این لحظه او نگاه آرامی به من کرد. امید در چشمانش موج می زد. نفس عمیقی کشید و گفت: چقدر خوب صحبت می کنی، چقدر آرامش بخش…

سکوت را کنار بگذار، نترس، تلاش کن

از امروز بیشتر بخوان

بیشتر بنویس

بیشتر صحبت کن

خیلی ساده است. به یاد داشته باش وقتی کسی را می‌بینی که بیان شیوایی دارد، زیاد تمرین کرده، این بهترین روش است. فرصت های زیادی پیش می آید که بتوان تمرین کرد. ابتدا می توانید با سرعت کم بخوانید، بنویسید و ویرایش کنید، و زمانی می رسد که بصورت آگانه تر، مطالب را در ذهن خود مصور کنید.

دقیق و رنگی افکار خود را به تصویر بکشید

و اینکه شما باید بیشتر صحبت کنید. منظورم فقط صحبت های روزمره نیست. منظورم صحبت در میان جمع است. این سخت ترین قسمت است. زیرا نیاز به شهامت دارد. فرصت های زیادی نیز برای صحبت در میان عموم وجود دارد حتی اگر شغل شما نیاز به سخنرانی نداشته باشد.

در میان جمع صحبت کنید و بقیه به حرف‌های شما گوش دهند

در کنفرانس‌ها، جلسات و غیره صحبت کنید، البته ممکن است به محض اینکه متوجه شوید مردم در حال گوش دادن هستند، بخواهید خودتان را پنهان کنید. این اشتباه است، از دیدها مخفی نشوید. هنگام صحبت به ابزارهای کلامی که فراگرفته‌اید تکیه کنید. این بهترین لحظه برای به کار گرفتن آن ابزارهاست. درست همان موقعی که همه در حال گوش دادن هستند. با هر تمرین کوچکی فن بیان شما کمی بهتر خواهد شد. مثل هر کار دیگری در زندگی که یاد گرفته‌اید، هر روز بهتر از دیروز.

بیشتر بخوانید

بیشتر بنویسید

بیشتر صحبت کنید

از اینکه تا انتهای مقاله همراه ما بودید از شما سپاسگزاریم. امیدوارم مطالبی که گفته شد مفید واقع شود. در صورت تمایل به فراگیری متدهای تکمیلی می‌توانید از طریق سایت amirmazaheri.com در کلاس‌های فن‌بیان ، هوش کلامی ، اصول مذاکره ثبت نام نموده و در وورک شاپ‌ها بصورت حضوری تمرین کنید.

با امید موفقیت روز افزون …

یک پاسخ

  1. سلام
    من مایل به فرا گیری متدهای مذاکره هستم.
    ولی بستگی به هزینه آن دارد.
    لطفا اعلام هزینه بفرمائید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره جامع کوچینگ سوئیسی