کسبوکار خانوادگی نباید به عنوان یک مزیت یا یک نقطه ضعف در نظر گرفته شود. زیرا شرکتهای خانوادگی را باید همراه با مزایا و معایب آنها ارزیابی کرد. وقتی به مزایای شرکتهای خانوادگی نگاه میکنیم، اولین چیزی که میبینیم این است که هر یک از اعضای خانواده میتوانند داوطلبانه وارد برنامه شلوغی شوند تا کسبوکار خانوادگی را بیشتر گسترش دهند.
اعتماد، مزیتی مهم در کسبوکار خانوادگی است. از آنجایی که اعضای خانواده از قبل یکدیگر را میشناسند و به یکدیگر اعتماد دارند، در این مرحله مشکلی وجود ندارد. بااینحال باید به لیست مزیتها اضافه کرد که میتوان در زمان بسیار کوتاهتری تصمیمگیری کرد. این روند بسیار سریعتر است زیرا نیازی به ملاقات با افراد زیاد و گرفتن امضا نیست. کسبوکارهای خانوادگی دارای مزایا و معایبی هستند که در ادامه مقاله به بررسی آنها از جنبههای مختلف میپردازیم.
کسبوکار خانوادگی چه ویژگیهایی دارد؟
در کسبوکار خانوادگی، هر یک از اعضای خانواده میتوانند با گرفتن پول از خزانه شرکت، نیازهای خود را برطرف کنند. در این صورت ممکن است در تهیه صورتهای مالی به اشتباه محاسباتی و همچنین از نظر بدهی مالیاتی، اشتباهاتی رخ دهد. این امر میتواند منجربه درگیری خانوادگی شود. همانطور که از اینجا میتوان فهمید تمام مشکلاتی که ممکن است از مدیریت ناشی شود یکی از نقاط ضعف و حساس کسبوکار خانوادگی است.
برخی از مشاغل خانوادگی ساختار محافظهکارانهای دارند. در این صورت این احتمال وجود دارد که از توسعه شرکت با ایدههای جدید جلوگیری شود. این امر به طور جدی بر توسعه شرکت تأثیر منفی میگذارد. هنگامی که در شرکتهای خانوادگی تمایل به دستیابی به دادههای عینی وجود دارد، ممکن است مشکلاتی ایجاد شود. این مشکلات همچنین اثرات منفی بر توسعه کسبوکار خانوادگی دارد.
معایب کسبوکارهای خانوادگی
وقتی صحبت از معایب کسبوکار خانوادگی میشود، اولین چیزی که به ذهن میرسد این است که مدیریت به دلیل پیوند خونی دشوار میشود. عموماً در سالی که کسبوکار خانوادگی تأسیس شده، مشکلی وجود ندارد، اما زمانیکه مجموعه شروع به رشد میکند، اغلب با این موضوع مواجه میشویم که روابط خانوادگی تأثیر منفی بر شرکت دارد. تضادهای نسلی و وقفه در روند رشد به دلیل این تضادها، از دیگر معایب است.
با توجه به اینکه هر یک از اعضا در کسبوکار خانوادگی از یک خانواده هستند، میتوان در موارد استقراض پول نگاه منفی داشت. این دیدگاه منفی میتواند با محدود کردن داراییهای خانواده اثرات منفی بر رشد شرکت داشته باشد. در مشاغل خانوادگی معمولاً سود شرکت بین افراد تقسیم نمیشود و به شرکت واگذار میگردد. این در نگاه اول یک مزیت به نظر میرسد، زیرا سرمایه انباشتهشده است، بااینحال، در دراز مدت، احتمالاً باعث درگیری نسلهای آینده با یکدیگر میشود. این امر بزرگترین عامل در انحلال مشاغل خانوادگی برای مدت بسیار طولانی است.
یک کسبوکار خانوادگی از نظر مالی، اداری و فرهنگی مزایای متعددی دارد. مزیتهای کسبوکارهای خانوادگی را در این سه عنوان اصلی بررسی خواهیم کرد.
مزایای مالی مشاغل خانوادگی به شرح زیر است:
مزایای کسبوکار خانوادگی
هنگامی که بازارها متوقف میشوند یا توسعه کاهش مییابد، اعضای خانواده میتوانند مشکل سرمایه را بین خود حل کنند.
پس از تهیه و استفاده از وجوه، تصمیمات معمولاً با مشورت با بزرگترین عضو خانواده شرکت گرفته میشود و این روند را تسریع میکند. ازآنجاییکه شرکت، راهی برای امرارمعاش تمام خانواده است، در صورت ایجاد مشکلات مالی، اعضای خانواده از یکدیگر حمایت میکنند و این دوران را با سهولت بیشتری پشت سر میگذارند.
- اهداف، بسیار قویتر و بلندمدتتر از سایر شرکتها هستند و از نسلی به نسل دیگر منتقل میشوند.
- کسبوکارهای خانوادگی سرمایه خانواده را با دقت بیشتری خرج میکنند.
- تمایل به کار، بسیار زیاد است و داراییهای بهدستآمده با پذیرش بیشتر محافظت میشوند.
مزایای مدیریتی
دومین بخش سودمند صاحبان کسبوکار خانوادگی، مزایای مدیریتی است. از این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- این امکان وجود دارد که سیاست تجاری و تولیدی شرکت با راحتی بیشتری انجام شود.
- ازآنجایی که همه کارکنان مشاغل خانوادگی یکدیگر را میشناسند، همافزایی بین کارمندان بسیار مثبت است و شرکت از شانس بسیار بیشتری برای رشد برخوردار است.
- کسبوکار خانوادگی تصویر مثبت و قدرت بالاتری نسبت به سایر شرکتها دارند.
- در صورت بروز هرگونه مشکل در کسبوکار، اعضای خانواده میتوانند با حمایت بهتر از یکدیگر به سرعت کمبودها را جبران کنند.
- مشکلات بوروکراسی در مشاغلی که میتوانند به یک تجارت خانوادگی تبدیل شوند بسیار سریعتر حل میشوند.
- تصمیمات اداری را میتوان در شرکتهای خانوادگی بسیار سریعتر از شرکتهای معمولی اتخاذ کرد.
- از آنجایی که همه صاحبان مشاغل خانوادگی از یک خانواده هستند، میتوانند شرکت را با احساس مالکیت پذیرفته و کار اختصاصی برای افزایش سهم آن در بازار ارائه دهند.
در کسبوکار خانوادگی، فرآیند اعمال روشهای جدید فنی و اداری سرمایه و تصمیمگیری بسیار سریعتر از سایر شرکتها انجام میشود.
مزایای فرهنگی
فرهنگ شرکتی به لطف این واقعیت که انتخابها و اقدامات شخصی زیادی بر اساس تجربیات گذشته وجود ندارد، راحتتر شکل میگیرد.
نگرش، صداقت، ارتباطات، ارزش، باورها و احساس مالکیت در بین اعضای شرکت بیشتر میشود. از آنجایی که فرهنگ سازمانی فرهنگ خانواده است، قوانین شرکت را میتوان راحتتر درک کرد و پذیرفت.به دلیل وجود یک فرهنگ خانوادگی پایدار، کارکنان با یکدیگر یک کل میشوند و روحیه تیمی را به میزان قابلتوجهی افزایش میدهند و از آنجایی که تنها یک فرهنگ سازمانی وجود دارد، اطمینان حاصل میشود که خانواده شهرت به دست میآورد.
شاید به خواندن این مطلب نیز علاقهمند باشید!
همچنین برای شروع یک کسبوکار خانوادگی، گذارندن دوره هوش مالی نیز پیشنهاد ما به شماست!
چقدر این پست مفید بود؟
روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!
میانگین امتیاز / 5. تعداد آرا:
اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.