بازار سهام چیست؟
بازار سهام به بازارهایی گفته میشود که در آن سهام شرکتهای سهامی عام یا اوراق بدهی، مانند اوراق قرضه و اسکناس منتشر میشود و متعاقباً بهطور مداوم در بازار ثانویه معامله میگردد. در این مقاله میخواهیم ببینیم”بازار سهام چیست؟” و آنچه تازه واردان به بازار سهام باید بدانند را به طور دقیق بررسی کنیم!
بازار سهام
بازار سهام در اصل به معنای «بازار اوراق بهادار» است. در معنای وسیع آن، هر نوع بازار فیزیکی یا الکترونیکی است که در آن عرضه و تقاضای اوراق بهادار برآورده میشود.
میتوان گفت که هدف اصلی ساختارهای بازار سازمانیافته مانند بورس ایران در درجه اول این است که سرمایهگذاران و شرکتهای متقاضی وجوه در یک محیط مطمئن گردهم آیند. در این زمینه، بازارهایی وجود دارند که امکان خرید و فروش اوراق بهادار مربوطه را به آسانی و ایمن، در فضای رقابتی شفاف، مؤثر، صادقانه و باثبات و در شرایط رقابت آزاد فراهم میکنند.
مزایای بازار سهام چیست؟
بازار سهام مزایای مستقیم و غیرمستقیم زیادی برای توسعه اقتصاد کشور و افزایش رفاه مردم کشور دارد. به لطف بورس، پساندازکنندگان کوچک و بزرگ این امکان را دارند، که با خرید سهامی که هر کدام از آنها سهم معینی از سرمایه شرکت را تشکیل میدهند، شریک شرکتهایی شوند و از این طریق از سودآوری و رشد شرکتهایی بهرهمند گردند که سهمی در بازار تولید کشور دارند.
ازسوی دیگر، شرکتها این فرصت را دارند که با استقراض مستقیم از کسانی که بدون واسطه وجوه تأمین میکنند، مانند سرمایه سهام یا بانکها، به لطف بورس اوراق بهادار، تأمین مالی دریافت کنند.
باز هم، به لطف بازار سهام، گسترش مالکیت سرمایه به پایگاه گستردهای از جامعه تضمین میشود. فرصت تامین مالی جایگزین ایجاد شده توسط بورس برای کارآفرینان، افزایش سرمایهگذاریها را تسریع میبخشد و درعین حال به رشد درآمد ملی کشور از نظر اقتصاد کلان کمک میکند.
نکاتی که مبتدیان باید در بازار سهام بدانند!
منطق بازار سهام اساساً ساده است. سرمایه شرکت که ارزش آن به میلیونها یا میلیاردها ریال بیان میشود، به تعداد زیادی سهام تقسیم میگردد که هر یک نشاندهنده مالکیت برابر است و این سهام در وهله اول از طریق معاملات بازار اولیه به عموم عرضه میشود. سپس عرضه و تقاضای این سهام در بازار بورس ایران که بازار باز است خرید و فروش میشود. با وجود این، برای کسانی که به تازگی سرمایهگذاری در بورس را آغاز کردهاند، مهم است که اطلاعات کمی دقیقتری در مورد عملکرد بازار و حقوقی که سهام برای سرمایهگذار دارد، داشته باشند. حال به اختصار به نکاتی میپردازیم که برای کسانیکه تازه وارد بورس شدهاند، مفید خواهد بود.
تحلیل بنیادی و تکنیکال چیست؟
سرمایهگذاران بازار سهام در حین توسعه استراتژیهای سرمایهگذاری خود از یکی از دو روش تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال استفاده میکنند.
تحلیل بنیادی، یک روش ارزیابی اوراق بهادار است که از یک بررسی جامع مالی برای تعیین ارزش واقعی یک سهام حاصل میشود. هدف از تحلیل بنیادی ارزیابی سهام یک شرکت در یک ارزش معقول با تجزیه و تحلیل سلامت مالی، کیفیت مدیریت و چشمانداز رشد آن است.
تحلیل تکنیکال از سوی دیگر، شامل توسعه یک استراتژی سرمایهگذاری بر اساس دادههایی مانند قیمتهای گذشته و حجم معاملات است و بر این فرض استوار است که قیمتگذاری در بازارها همه چیز را در نظر میگیرد. بر این اساس، تحلیلگران فنی با بررسی حرکات قیمت، با تلاش برای پیشبینی جهتی که بازار با استفاده از روند این حرکات، شکلگیریها، میانگینها یا شاخصها و نوسانگرهای توسعهیافته با فرمولهای ریاضی ایجاد میشوند، سطوح مناسب را برای معاملات تعیین میکنند. هر دو روش تحلیل بنیادی و تکنیکال میتوانند به طور مستقل یا باهم در هنگام تصمیمگیری سرمایهگذاری مورد استفاده قرار گیرند.
چگونه در بازار بورس شروع کنیم؟ چگونه وارد بورس شویم؟
راه شروع در بازار سهام چیست؟ با توسعه فناوری، سرمایهگذاری در بازار سهام در حال حاضر بسیار آسانتر، امنتر و سریعتر از قبل شده است. سرمایهگذارانی که دارای حساب بورس هستند، میتوانند از هر جایی که به اینترنت متصل هستند در بورس سرمایهگذاری کنند.
تنها کاری که برای معامله در بورس و شروع سرمایهگذاری در بورس باید انجام شود، داشتن حساب بورس کارگزاری است. پیشنهاد میکنیم مقاله آموزش سرمایهگذاری در بورس (انواع بورس و مزایای این بازار) را مطالعه کنید.
مزیتهای سرمایهگذاری در بورس چیست؟
بازار سهام یک کانال سرمایهگذاری بلندمدت است. سرمایهگذاریهایی که با چشمانداز بلندمدت و با تحقیق و دانش کافی انجام میشوند، مزایای بسیاری را برای پساندازکنندگان به همراه دارند، ازجمله:
- سود سرمایه: سهام شرکتهایی که درحال رشد، تولید ارزش و عملکرد مالی خوبی هستند، انتظار میرود در بلندمدت روند صعودی داشته باشند. افزایش قیمت سود سرمایههای را برای سرمایهگذار فراهم میکند.
- درآمد سود سهام: شرکتهای سودآور میتوانند با سودی که به دست میآورند سرمایهگذاریهای جدیدی انجام دهند یا میتوانند سود خود را بین شرکای خود تقسیم کنند. سرمایهگذاری در شرکتهای بالغ، به ویژه با سابقه سود سهام پایدار، میتواند از طریق تقسیم سود، درآمد منظمی را برای سهامداران خود فراهم کند.
- تنوع: صدها سهام شرکت متعلق به بخشهای مختلف و انواع مختلف ابزار سرمایهگذاری، در بازار سهام وجود دارند. به همین دلیل، سرمایهگذاران این فرصت را دارند که پسانداز خود را بین ابزارهای مختلف تقسیم کنند. نه اینکه آنها را به سمت یک ابزار سرمایهگذاری واحد هدایت کنند.
- نقدینگی: صرافیها عموما حوزههای سرمایهگذاری با نقدینگی بالا هستند. به عنوان مثال، اگر سرمایهگذاری در املاک و مستغلات دارید، ممکن است نتوانید آن را در هر زمان و در مقیاسی که میخواهید به پول نقد تبدیل کنید. بااین حال، این امکان وجود دارد که سهام خود را به سرعت بفروشید و هر زمان که بازار سهام باز است، آنها را به صورت نقد تبدیل کنید.