0
تومان
0
تومان

مدل های کوچینگ

آنچه در این مقاله می‌خوانید

()

دلایل متنوع و بی‌شماری برای مدل های کوچینگ و همراهی با یک کوچ در زندگی وجود دارد. نداشتن انگیزه برای ورزش، شروع به یادگیری یک مهارت جدید، بهبود در مهارت موجود و حتی شروع یک سبک جدید متفاوت می‌تواند از جمله مسائلی باشد که شما به کوچ مراجعه می‌کنید. همان‌طور که اشاره کردیم دلایل متعددی برای مراجعه به کوچ هست و کوچ‌ها به صورت تخصصی در زمینه‌های مختلفی فعالیت می‌کنند. در ادامه این موارد را بررسی می‌کنیم و انتخاب شما را برای اینکه به کدام کوچ مراجعه کنید را آسان‌تر می‌کنیم.

انواع مدل‌های کوچینگ

انواع مدل های کوچینگ به چندین مدل تقسیم می شود که در اینجا به چند مدل مهترین های آنها خواهیم پرداخت و توضیحاتی برای درک بهتر هر کدام از آنها خواهیم نوشت.

بیزینس کوچ (Business coaching)

یکی از مدل های کوچینگ، مدل بیزنس کوچ است که فردی است با تجربه بسیار بالا در زمینه کسب و کار و مدیریت می باشد. از فراز و نشیب‌های زیادی عبور کرده و به موفقیت رسیده است. این شخص می‌تواند راه حل‌هایی کاملا مرتبط با کسب و کار شما ارائه دهد. کوچ در این جلسات باعث بهبود عملکرد و رفع نقاط ضعف در کسب و کارتان شود. با شرکت در جلسات کوچینگ می‌توانید پتانسیل‌های خود را بشناسید و در شغل خود فرد موفق‌تری باشید. یک بیزینس کوچ پیش از هر چیز سوالاتی مطرح می‌کند که شما با چالش‌هایی در مورد برند خود روبرو می‌شوید. به این ترتیب شما می‌توانید از نقطه‌ای که ایستاده‌اید فاصله بگیرید و از برند خود انتقاد کنید. بنابراین در سطوح مختلفی، با سوالات متفاوت، ذهنتان را به چالش می‌کشد. همین چالش‌ها و بحث و بررسی ها گام به گام شما را به سوی موفقیت و پیشرفت شغلی‌تان هدایت می‌کند. اصولا پرسنل هر سازمانی، جدا از منافع کاری و درآمدهای ماهانه، علاقه‌مند هستند در سِمت خود پیشرفت کرده و به اهداف مطلوب سازمانی برسند.

کوچ اجرایی (Executive coaching)

یکی دیگر از مدل های کوچینگ، مدل کوچ اجرایی است که به مدیران و کارمندان با استعداد که توانایی رسیدن به مدیریت را دارند کمک می‌کند به خودآگاهی برسند سپس اهداف خود را بشناسند و متوجه شوند استعداد آن‌ها در چه زمینه‌ای است.

کوچینگ عملکرد (Performance coaching)

از دیگر مدل های کوچینگ ، می توان به مدل کوچ عملکرد اشاره کرد. بسیاری از ما بخاطر دلایلی از قبیل تنبلی، اهمال کاری، عدم داشتن برنامه ریزی و بسیاری از دلایل دیگر نمی‌توانیم به اهداف دلخواه خود برسیم. در اینجا کوچینگ عملکرد به خوبی می تواند مؤثر باشد. کوچ عملکرد با تسهیل مسیر رشد و بهبود عملکرد می‌تواند گام‌های رسیدن به موفقیت را برای شما هموار سازد.
بسیاری از مدیران علاوه بر اینکه دغدغه توسعه عملکرد خودشان را دارند، دغدغه کارمندان‌ را هم دارند.

کوچ عملکرد می‌تواند با اندازه‌گیری سطح عملکرد کارکنان و هدف گذاری برای آنها سعی در بهبود عملکرد آن‌ها در جهت افزایش بهره‌وری سازمان را دارد.

کوچ رهبری (Leadership coaching)

از مدل های کوچینگ می توان به کوچینگ رهبری اشاره کرد. در کوچ رهبری یک رابطه ی دو جانبه بین رهبر و کوچ وجود دارد. در اینجا رهبر می‌تواند یک مدیر ارشد، صاحب کسب و کار یا سوپروایزر باشد. هدف از این کار یک تغییر رفتار ثابت است که در زندگی کاری یا شخصی رهبر باعث رسیدن به هدف مورد توافق و یا حتی با کیفیت شود.

کوچینگ رهبری ذاتاً یک فرآیند فردی است که در آن تمرکز بر ارتقای توانایی‌های رهبر موجب پیشرفت سازمان می‌شود.

همچنین کوچینگ رهبری تنها بر رشد فردی تمرکز ندارد، بلکه توسعه فردی هم جزئی از این فرآیند می‌باشد. در هر سازمانی رهبران و مدیران باید سعی در بهبود عادات و ارتقای عملکرد خود داشته باشند زیرا که نتیجه وجود رهبران کاردان، داشتن سازمانی پیشرفته و موفق خواهد بود. کوچینگ رهبری می‌تواند باعث تسهیل و سرعت‌بخشی به این مسیر شود.

کوچینگ زندگی (Life coaching)

از دیگر مدل های کوچینگ می توان به کوچ زندگی اشاره کرد . آیا می‌توانید به یاد آورید آخرین باری که از ته دل خندیدید کی بوده و کجا بوده است ، آخرین بار که بسیار عصبانی شدید دلیل آن را یادتان هست، چطور عصبانیت خود را مهار کردید؛ به منشا عصبانیت خود پی بردید. در حال حاضر چه مشکلی باعث درگیری ذهنی شما شده است. آیا یک فرد قابل اعتماد در تمام مراحل زندگی شما بوده که به راحتی از تمام جوانب زندگی خود بدون سانسور با او درد و دل کنید. وقتی به یک کوچ زندگی مراجعه می‌کنید با سوالاتی که می‌پرسد در مرحله اول شما را آرام  می‌کند.

بعد با سوالات دقیق‌تر باعث می‌شود با گره‌های ذهنی خود روبرو شوید کوچ با مثال‌هایی که می‌زند طی جلسه باعث می‌شود شما قبول کنید که این مشکل را دارید. مرحله بعد باعث می‌شود شما به باور درونی برسید که توانایی حل گره ذهنی خود را دارید. بعد با خورد کردن مشکل کم کم به راه حل‌های خوبی برسید. تقریبا هر موضوعی که ذهن شما را درگیر کرده در جلسه اول کوچینگ مطرح می‌شود.

بعد از چند جلسه کوچینگ شما از بحران عبور کردید. کوچ کم کم با نشان دادن تواناهایی شما باعث می‌شود حال بهتری را تجربه کنید و احساس خوبی نسبت به خود داشته باشید.

کوچ سلامت (Health Coaching)

کوچ سلامت می‌تواند بر اساس روحیه شما یک نوع ورزش خاص را به شما معرفی کند. او باعث می‌شود به این روش مشکلات را در ذهن خود کمرنگ کنید. وقتی فردی عصبانی می‌شود یا دچار پرخوری عصبی می‌شود یا میل به خوردن چیزی ندارد. کوچ سلامت می‌تواند باعث به وجود آمدن تعادل رفتاری شما شود. شما در زمینه‌های کاهش وزن، اصلاح رژیم غذایی، افزایش وزن می‌توانید ازکوچ سلامت کمک بگیرید. در اینجا یکی دیگر از مدل های کوچینگ تشریح شد که عملکرد موثری را می تواند در سلامت و زندگی ما داشته باشد.

کوچینگ شغلی (Career coaching)

کوچینگ شغلی یکی دیگر از مدل های کوچینگ می باشد که به افراد کمک می‌کند تا موقعیت‌های حرفه‌ای‌شان را به سطوح بالاتری ارتقا دهند. کوچینگ شغلی به افراد در انتخاب شغل، رشته تحصیلی، ارتقای شغل، تغییر شغل، ایجاد انگیزه در مسیر شغلی کمک می‌کند.

این شاخه از کوچینگ شما را در رسیدن به حرفه ایده‌آل و استراتژی‌های بلند مدت شغلی پشتیبانی می‌کند. کوچینگ باعث می‌شود از دغدغه‌های ذهنی شما در مورد کمبود شغل در بازار کار، به دست آوردن شغل بهتر کاسته شود. کوچ‌های شغلی مسیر ناهموار را برای این افراد هموارتر می‌کنند. به زبان ساده؛ کوچینگ شغلی به افراد کمک می‌کند تا موقعیت شغلی‌شان را همراه با انگیزه و صداقت بیشتری ارزیابی کنند و در نهایت به سطوح بالاتری ارتقا دهند.

کوچینگ ثروت (Wealth coaching)

کوچینگ ثروت مانند دیگر مدل های کوچینگ رواج یافته نیست. این شاخه جدیدا به کوچینگ اضافه شده در اینجا موضوع اصلی مورد بحث این است که تعریف شما از ثروث چیست؟ کوچینگ ثروت شاخه‌ای است که سابقه زیادی در میان تخصص‌های مختلف کوچینگ مثل بیزنس کوچینگ و… ندارد. اساس کار آن میزان تفاوت نگرش افراد از درآمد پول و ثروت است.

کوچ ثروت هم مانند دیگر کوچ‌های حرفه‌ای این را در هر زمینه‌ای که شما بخواهید انجام می‌دهد و این شما هستید که ثروت و دارایی را تعریف می‌کنید. یک کوچ با صلاحیت منجر می‌شود شما عمیقاً به خودِ واقعی و درونی‌تان نزدیک کند تا شما خواسته‌های عمیق خود را کشف کرده و بتوانید راحت‌تر و سریع‌تر به آنها دست پیدا کنید.

کوچ مالی (Financial coaching)

بعضی از افراد تلاش زیادی می‌کنند تا درآمد خود را بالا ببرند اما تمام تلاش‌هایشان بی نتیجه است. عده‌ای از حقوق خود راضی هستند اما توانایی پس‌انداز کردن ندارند. همه چیز در پول خلاصه نمی‌شود؛ اما بالاخره پول هم بخشی از زندگی همه انسان‌هاست و حداقل آن برای رفاه نیاز است همچنین کمبود آن می‌تواند باعث ناراحتی و نگرانی افراد شود.

کوچینگ مالی با نظر خود فرد برنامه مالی برای او تنظیم می کند. همچنین سعی می‌کند در این برنامه تمرین عادت‌های جدیدی در استفاده از منابع مالی‌اش قرار دهد. این برنامه منظم برای بهبود و رسیدن به هدف‌های مالی مراجع است. کوچینگ مالی یکی دیگر از مدل های کوچینگ است که می تواند در زندگی فرد مثمر ثمر باشد.

کوچینگ معنوی (Spiritual coaching)

هر انسانی با افزایش خودآگاهی درک می‌کند که میل به اعمالی نظیر همدلی، خدمت، انسانیت و… دارد. زیرا که انجام دادن این اعمال در نهایت باعث ایجاد حس رضایت از خود می‌شود. در کوچینگ نیز همه سعی بر این است که افراد در نهایت به خواسته قلبی و درونی خود رسیده و رضایت از خود را به‌دست آورند. یکی از مدل های کوچینگ که در ضمینه آگاهی بخشی و رفع موانع مهم می باشد کوچینگ معنوی است .

ذهن انسان توانایی آن را دارد که موانعی بر سر راه شناخت و آگاهی او ایجاد کند و امکان رسیدن انسان به آگاهی کامل برسد. کاری که کوچینگ معنوی انجام می‌دهد این است که به شما کمک می کند موانع سر راه آگاهی تان را بردارید.

کوچینگ تحصیلی (Academic coaching)

بعضی افراد برای درس خواندن نیاز به برنامه از پیش منظم شده همراه با ریزترین جزئیات دارند. که این در مشاوره قابل انجام است. در کوچینگ تحصیلی کوچ شما را با پتانسیل‌های خود آشنا می سازد.

در کوچینگ تحصیلی به جای آموزش دیدن تکنیک‌های آموزشی و حفظ کردن آن‌ها با تکیه بر توانایی‌های خودتان یادگیری می‌آموزید. هدف کوچینگ تحصیلی بهبود عملکرد مطالعه شماست و سعی بر این دارد که شما را به مطالعه‌ای هر چه هوشمندانه تر برساند.

کوچینگ روابط (Relationship coaching)

کوچینگ روابط  به افراد کمک می‌کند که به انتظارات و هدف‌هایی که در رابطه دارند برسند. کوچینگ روابط برای زوجین به کار می‌رود. این نوع کوچ سعی در هدف‌گذاری و توانمندسازی فرد برای رسیدن به اهداف دارد. البته کوچینگ رابطه عاطفی نمی‌تواند جایگزین زوج‌درمانی شود.

در کوچینگ روابط کوچ بر روی جنبه‌های مثبت و سالم رابطه تمرکز می‌کند. همچنین زوجینی که به کوچ مراجعه می‌کنند دنبال تجویز دارو یا درمان خاصی نیستند فقط قصد آن‌ها از مراجعه این است که توانمندی خود را برای رسیدن به اهداف شخصی‌شان در رابطه به‌دست آورند. لازم است بدانید پس از کشف خواسته‌ها و هدف‌ها طرفین کوچ به‌طورکامل تمام مسیر را تا رسیدن به آن‌ها شما را حمایت خواهد کرد. کوچینگ عاطفی از مدل های کوچینگ تاثیر گذار در زندگی فردی است که روابط ما را می تواند بسیار بهبود ببخشد.

کوچینگ ورزشی (Sports coaching)

از مهمترین مدل های کوچینگ می توان به مدل کوچینگ ورزشی اشاره کرد که در دنیای مدرن امروز ورزش کردن به امری مهم در زندگی هر فردی تبدیل شده است. افراد می‌توانند اهداف متفاوت و منحصر به فردی از ورزش کردن داشته باشند؛ بعضی از افراد ورزش را به عنوان یک بخش اساسی از زندگی خود قرار می‌دهند، یا بعضی دیگر به عنوان تفریح و برای سلامت جسم و روحشان ورزش می‌کنند. وجود کوچینگ ورزشی به شما در تسهیل و رسیدن به هدفی که مدنظر دارید کمک می‌کند.

بسیاری از افراد که ورزش حرفه‌ای انجام می‌دهند به دلیل فشار و سختی کار درست نزدیک رسیدن به هدف تسلیم می‌شوند؛ زیرا که در آن زمان آسان‌ترین راه تسلیم شدن است. اگر حمایت و پشتیبانی این افراد بر عهده کوچ‌های ورزشی باشدهیچ گاه تسلیم شدن آن‌ها را قبول نخواهند کرد و با یادآوری خواسته درونی‌شان به آنها انگیزه برای پیمودن ادامه مسیر را می‌دهند.

کوچ‌های ورزشی بنا بر خواسته خود افراد کمک می‌کند که کم کم به برتری از دیگران برسند بلکه کمک می‌کند از انجام دادن رشته ی ورزشی بیشترین لذت را برده و به موفقیت دست پیدا کنید.

سخن پایانی

وقتی احساس می‌کنید نمی‌توانید به نتایجی که می‌خواهید دست پیدا کنید یا از زندگی خود نا‌امید شده‌اید،به کمک انواع مدل های کوچینگ می توانند راه‌حل های مناسبی را پیش پای شما قرار دهند. یک کوچ زندگی می‌تواند به شما کمک کند تشخیص دهید در کدام نقطه در جا می‌زنید، چرا متوقف شده‌اید. کوچ باعث حل شدن گره‌هایی ذهنی شما که می‌تواند شامل بیرون رفتن از منطقه امن خود، بهبود اعتماد به نفس یا شروع عادات سالم  می‌شود. با شرکت در دوره کوچینگ سوئیسی موسسه ثروت آفرینان پارس می توانید به کوچینگ مسلط شده و از آنها استفاده کنید.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

میانگین امتیاز / 5. تعداد آرا:

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دوره جامع کوچینگ سوئیسی